Reserviläismajan peruskunnostushanke

Ikaalisten Reserviupseerikerhon ja Ikaalisten Reserviläisten puoliksi omistaman Reserviläismajan peruskunnostushanke käynnistyi EU:n Leader rahoituksen antaman avustuksen turvin. Avustuksen lisäksi tarvittiin omaakin rahoitusta jota varten on lähestyttiin sekä yrityksiä että jäsenkuntaa. Pankkilainaakin tarvittiin, jota saatiin paikallisesta Säästöpankista. Lisäksi tietysti runsaasti talkootyötä.

Yli 40 vuotta vanha rakennus kaipasikin jo laajempaa remontointia. Samalla ajanmukaistettiin tiloja niin että niiden käyttö monipuolistuu ja tarjoaa mahdollisuuksia monien erityyppisten tilaisuuksien järjestämiseen. Tämä palvelee yhdistysten jäsenistöä joille hankkeen avulla tarjotaan viihtyisä kokoontumis-, harrastus- liikunta- ja koulutuspaikka. Lisäksi majaa vuokrataan ulkopuolisille yhteistyökumppaneille ja yksityisillekin.

Vanha huopakate oli jo kovin sammaloitunut joten se piti uusia ensimmäisenä. Marraskuussa 2006 maja saikin uudet vesikattorakenteet ja uuden peltisen vesikatteen.

Lattia purettiin ja tehtiin uusi lämpöä eristävämpi. Uusi lattia on tehty lakalla pintakäsitellystä laudasta kuten vanhakin. Sisäkatto paneloitiin ja välikatolle asennettiin lämmöneristeeksi vuorivillaa. Sisäseinien hirret puhdistettiin ja käsiteltiin puunsuoja-aineella.

Lämmön- ja tunnelmanlähteenä ollut vanha takka purettiin. Uusi punatiilinen uuni muurattiin samaan paikkaan. Uunia on jo lämmitettykin ja se on todettu tehokkaaksi lämmittäjäksi. Isossa takkaluukussa olevasta ikkunasta voi seurata liekkien loimotusta. Lisäksi lämmönlähteenä tarvitaan sähköpattereita, jotka tässä yhteydessä uusittiin. Majassa pidetään talvellakin pientä peruslämpöä.

Ikkunoista aukeaa komeat näkymät Kyrösjärvelle. Puitteet ovat kuitenkin ajan myötä pehminneet ja lämmöneristävyyskin nykyisen mittapuun mukaan huono joten ne uusittiin.

Keittiössä on ollut alkuperäinen kaapisto ja tiskipöytä. Uudet kalusteet hankittiin mittatilaustyönä paikalliselta toimittajalta. Myös vesi- ja viemäriputket hanoineen uusittiin. Lämmintä vettä tuottaa pieni lämminvesivaraaja. Tämänpäivän keittiössä vakiovarusteena pitää olla jääkaappi, sähköhella ja mikroaaltouuni. Rahat riittivät myös astianpesukoneeseen.

Valo on tärkeä tunnelmantekijä. Pari hehkulamppua ei riittänyt tuottamaan riittävää valaistusta pimeneviin iltoihin. Valaisimet uusittiin ja vaihdettiin samalla sähköenergiaa vähemmän kuluttaviin malleihin.

Saunarakennus vaati myös kunnostusta. Saunan lattia lämpöeristettiin ja pinnoitettiin kaakeloimalla. Vanhat lauteet purettiin pois ja tilalle rakennettiin uudet. Lauteilta onkin mukava siirtyä uusitulle laiturille ja pulahtaa puhtaaseen järviveteen vilvoittelemaan.

Majan, sauna- ja talousrakennuksen ympäristö myös kunnostettiin ja varustettiin riittävällä ulkovalaistuksella. Pihaan rakennettiin tarpeellinen grillikatos joka mahdollistaa makkaranpaiston ja tarinoinnin istuen penkeillä tiilestä muuratun grillin ympärillä. Samalla nauttien Kyrösjärven kauniista rantamaisemasta.

Majalla varmasti vietetään jatkossakin erilaisia juhlahetkiä ja tilaisuuksia, jolloin voidaan kohottaa pihassa olevaan salkoon siniristilippumme.